Kako Novine u PDV Evidencijama Menjaju Poslovanje: Pripremite se za Septembar 2024.

U septembru 2024. godine dolazi do značajnih promena u načinu na koji će se voditi PDV evidencije u Srbiji, posebno kada je u pitanju primena sistema elektronskih faktura (SEF). Ove promene su deo šire reforme usmerene na povećanje transparentnosti i efikasnosti u poslovanju, ali one takođe donose nove izazove za firme koje moraju da prilagode svoje knjigovodstvene procese. U ovom blogu ćemo se fokusirati na ključne promene koje će stupiti na snagu i dati vam praktične savete kako da se vaša firma uspešno pripremi za njih.

Šta podrazumevaju nove promene u PDV evidencijama?

Do sada je sistem elektronskih faktura obuhvatao samo fakture za izlazni PDV, odnosno fakture koje firme izdaju svojim kupcima. Međutim, od septembra 2024. godine, ovaj sistem će proširiti svoje obuhvatanje i na ulazni PDV, odnosno PDV koji vaša firma plaća dobavljačima za robe i usluge. To znači da će sve firme morati da unose podatke o ulaznom PDV-u u SEF, kako za PDV za koji imaju pravo na odbitak, tako i za PDV za koji nemaju pravo na odbitak.

Ova promena ima za cilj da omogući Poreskoj upravi detaljniji uvid u tokove PDV-a i da smanji mogućnosti za poreske prevare. Međutim, za firme to znači dodatne administrativne obaveze i potrebu za prilagođavanjem postojećih računovodstvenih procedura.

Zašto su ove promene važne za vašu firmu?

promene zakona knjigovodstvo

Integracija ulaznog PDV-a u SEF znači da će vaša firma morati da obraća još veću pažnju na tačnost i blagovremenost evidentiranja podataka. Greške u unosu podataka ili kašnjenje u evidentiranju mogu dovesti do problema sa Poreskom upravom, uključujući kazne i sankcije. Takođe, biće potrebno da osigurate da su svi vaši dobavljači usklađeni sa novim pravilima, jer će problemi sa njihovim fakturama direktno uticati na vaše poslovanje.

Kako pripremiti vaše poslovanje za novine u PDV evidencijama?

Da bi se vaša firma uspešno prilagodila ovim promenama, potrebno je preduzeti nekoliko ključnih koraka:

  1. Ažuriranje Knjigovodstvenih Sistema: Osigurajte da vaš knjigovodstveni softver može podržati nove zahteve za vođenje PDV evidencija u SEF-u. Ovo može zahtevati ažuriranje softvera ili čak prelazak na novi sistem koji je prilagođen ovim promenama.
  2. Obuka Zaposlenih: Vaši knjigovođe moraju biti potpuno obučeni za rad sa novim pravilima. Ovo uključuje razumevanje kako pravilno uneti podatke o ulaznom PDV-u i kako identifikovati fakture za koje ne postoji pravo na odbitak.
  3. Interna Revizija Procesa: Sprovođenje interne revizije vaših trenutnih knjigovodstvenih procesa može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema pre nego što nove regulative stupe na snagu. Identifikujte sva područja gde su potrebna poboljšanja i implementirajte ih pre septembra 2024.
  4. Komunikacija sa Dobavljačima: Važno je da budete u stalnom kontaktu sa vašim dobavljačima kako biste osigurali da i oni pravilno koriste SEF i da su njihove fakture u skladu sa novim pravilima. Problemi sa fakturama dobavljača mogu negativno uticati na vaše poslovanje.

Rizici Nepoštovanja Novih Propisa

Nepoznavanje ili nepoštovanje novih pravila može dovesti do ozbiljnih posledica za vašu firmu. Kazne za netačno vođenje PDV evidencija mogu biti značajne, a dodatni troškovi zbog kašnjenja ili grešaka u evidentiranju mogu značajno opteretiti vaše poslovanje. Pored finansijskih rizika, vaša firma može doživeti i reputacionu štetu ako se nađe pod istragom zbog problema sa PDV-om.

Novine u PDV evidencijama: Postupak Brisanja Obveznika iz SEF-a

Još jedna važna promena koja dolazi sa novim pravilnicima jeste mogućnost brisanja obveznika iz sistema elektronskih faktura. Iako detalji o ovom procesu još uvek nisu potpuno razjašnjeni, očekuje se da će biti propisani kroz izmene Pravilnika o elektronskom fakturisanju. Za sada je poznato da će ovaj proces biti regulisan u roku od 60 dana od donošenja novih pravila.

Kontinuirana Edukacija – Ključ Uspeha

S obzirom na kompleksnost i učestalost promena u knjigovodstvenim pravilima, kontinuirana edukacija je od suštinske važnosti. Kako za vaše knjigovođe, tako i za vas kao poslovnog lidera, neophodno je da budete u toku sa svim novim regulativama i da razumete kako one utiču na vaše poslovanje. Razmislite o organizaciji redovnih obuka i seminara kako biste osigurali da vaš tim bude spreman za sve izazove koji dolaze.

Kako Bonus Sistem Knjigovodstvo Može Pomoći Vašem Poslovanju?

Bonus Sistem Knjigovodstvo je tu da vam pomogne da se uspešno prilagodite svim novim promenama u PDV evidencijama. Naš tim od 20 iskusnih knjigovođa prati sve zakonske promene i osigurava da vaša firma uvek posluje u skladu sa najnovijim propisima. Mi preuzimamo na sebe sve knjigovodstvene zadatke, kako biste vi mogli da se fokusirate na vođenje vašeg poslovanja bez brige o administrativnim detaljima. Kontaktirajte nas danas i saznajte kako vam možemo pomoći da uspešno prebrodite sve promene koje dolaze u septembru 2024.

U vremenu stalnih promena, partnerstvo sa pouzdanom knjigovodstvenom agencijom kao što je Bonus Sistem može biti ključna odluka koja će vam omogućiti da se fokusirate na rast i razvoj vašeg poslovanja. Naša stručnost je vaša sigurnost.

Kontaktirajte nas već danas kako bismo vam pomogli da bezbedno i efikasno upravljate svojim poslovanjem u skladu sa najnovijim zakonskim zahtevima. Naša stručnost i posvećenost su vaša sigurnost.

Kontaktirajte nas i pokrenite svoj biznis. Nudimo moderno knjigovodstvo i profesionalne računovodstvene i pravne usluge.
Bonus Sistem d.o.o.
Agencija za knjigovodstvo
Adresa: Terazije 42, 11000 Beograd – Stari grad.
Telefon: + 381 11 403 55 27, + 381 63 112 60 38
Mobilni: +381 63 112 60 36
www.bonus-sistem.com
Email: _office.bonus@bonus-sistem.com__bonussistem@gmail.com_

Pošalji upit



Оставите одговор